TAŞ OCAKLARI İÇİN KAÇ AĞAÇ KESİLDİ?

Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan, Mersin Ayvagediği’nde bulunan taş ocaklarının meydana getirdiği sorunları meclis gündemine taşıdı.
HDP Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan, konuyla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması için soru önergesi verdi.
Dr. Rıdvan Turan önergesinde “Yıllardır bölgede yaşayan ve geçimini ağırlıklı olarak küçük ölçekli çiftçilikle sağlayan bölge insanının neredeyse tamamı, kurulan taş ocaklarının, bölge ekolojisini ve ekonomisini ciddi boyutlarda olumsuz biçimde etkilediği için kurulmasını istemiyorlar. Çünkü taş ocaklarının faaliyetleri nedeniyle gerçekleştirilen patlamalar sonucunda bölge halkının gündelik kullandıkları sular kesintiye uğramaktadır. Bölge kırsal olmasına rağmen patlamalardan dolayı oluşan seslerden dolayı gürültü kirliliği insanları huzursuz etmiş durumda. Bölge insanı heyetimize yönelik taş ocaklarına ilişkin çok net bir durumu şu cümleler ile ifade etmiştir; “Temiz nefes almak istiyoruz. Sağlıklı güvenli yol istiyoruz. Taş Ocağı istemiyoruz.”
Bir avuç azınlığı zengin etmek için kurulmuş ve bölge insanına hiçbir yararı olmayan taş ocakları faaliyet yürütmektedir. Taş ocakları kurulduğundan itibaren binlerce zeytin, katran, andız vb. birçok ağaç cinsi kesilmiştir. Bekiralanı, Gözne, Soğucak ve Ayvagediği mahallelerinde taş ocakları açılmadan önce yaklaşık 45 yörük aile meralarda hayvanlarını otlatırken taç ocaklarıyla birlikte hayvancılık durma noktasına gelmiştir. Bekiralanı, Gözne, Soğucak ve Ayvagediği mahalleleri ormanlık kırsal alan olduğu için Mersin’in ekosistemi ve ekonomisi açısından önemli bir yere sahiptir. Bu bölgede kurulanan ve kurulması planlanan taş ocaklarının bölge insanına hiçbir yararı olmadığı gibi bölgenin kırsal dokusunu bozarak bölgeyi adeta koca bir şantiyeye dönüştürmüştür. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, bölgedeki taş ocaklarının ruhsatlarını iptal etmeli ve bölge insanının bir an önce huzura kavuşması için harekete geçmelidir.” dedi.
HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan önergesinde şu sorulara yer verdi:

1) Mersin’de hangi bölgelerde toplamda kaç tane taş ocağı aktif şekilde faaliyet yürütmektedir?
2) Son 10 yılda Mersin’de kaç tane taş ocağı kapanmıştır?
3) Mersin’in Bekiralanı, Gözne, Soğucak ve Ayvagediği mahallelerinde kaç tane taş ocağı vardır ve ne kadarlık bir alanda faaliyet yürütmektedir?
4) Bekiralanı, Gözne, Soğucak ve Ayvagediği mahallelerinde faaliyet yürüten taş ocakları için kaç tane ağaç kesilmiştir? Bu ağaçların cinsleri nelerdir?
5) Bekiralanı, Gözne, Soğucak ve Ayvagediği mahalle sakinleri yaşadıkları yerde taş ocağı istememesine rağmen taş ocaklarının faaliyetlerine devam etmesinin nedeni nedir?
6) Bekiralanı, Gözne, Soğucak ve Ayvagediğimahallelerindeki taş ocaklarının bölgeye hiçbir faydası olmadığı hatta zararı olmasına rağmen faaliyetlerini sürdürmesinin gerekçeleri nelerdir?
7) Bakanlığınız tarafından Bekiralanı, Gözne, Soğucak ve Ayvagediği mahallerindeki taş ocaklarının kapatılması için herhangi bir girişim olacak mıdır?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir