“Akdeniz, Mersin’in kalbidir”

Başkan Mustafa Gültak; düzenlediği basın bilgilendirme ve değerlendirme toplantısında, görevdeki 2 buçuk yılını anlattı. Toplantıda gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Başkan Gültak; “Dönemimde adımın anılacağı en önemli proje kentsel dönüşüm projesidir. Çünkü eğer biz Mersin’i daha yaşanılır, daha modern ve konforlu; parkları, yeşil alanları ve caddeleri ile modern bir kent yapmak istiyorsak kentsel dönüşümü başlatmak kaçınılmazdır” dedi.
Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak, bir otelde düzenlediği basın bilgilendirme ve değerlendirme toplantısında, görevdeki 2 buçuk yılını değerlendirdi. Toplantıya, başkan yardımcıları, meclis üyeleri, birim müdürleri ile çok sayıda gazeteci katıldı. Sözlerine; 2 buçuk yılın çok hızlı ancak kendileri açısından dolu dolu geçtiğini belirterek başlayan Başkan Gültak; Akdeniz’de, 30 bin hektarı aşan görev, yetki ve sorumluluk alanına yayılmış 65 mahalleye hizmet verdiklerini vurguladı. Seçimlerin üzerinden geçen 2 buçuk yılda, geniş bir coğrafyaya yayılan Akdeniz’de ziyaret etmediği mahalle, yürümediği sokak kalmadığını söyleyen Başkan Gültak;
“Göreve gelir gelmez ilklerin ve yeniliklerin adresi, değişim ve dönüşümün merkezi olmak, geçmişte ihmal edilen Akdeniz’in makûs talihini değiştirip hak ettiği hizmetleri sunmak için çalıştık, çalışıyoruz. Gece-gündüz demeden iyi veya zor gününde halkımızın yanındayız. İnsanlarımızın mutluluğu ile seviniyor, derdiyle dertleniyoruz. Kapalı kapılar ardında değil, haftanın 7 günü insanlarımızın içindeyiz. Hem hizmetlerimizi yerinde inceliyor hem de varsa bir eksiğimiz ivedi şekilde yerine getirilmesi için çalışıyoruz. İnsan odaklı hizmet anlayışıyla, kısıtlı bütçemizi, azami bir verimle kullanarak hizmet üretmeyi sürdürüyoruz” ifadelerini kullandı.
“Akdeniz, Mersin’in kalbidir”
Sözlerini; “Akdeniz’in sorun ve sıkıntılarını halletmeden Mersin’in sorunlarını da çözemezsiniz” diyerek sürdüren Başkan Gültak; “Biz bu bilinçle projeler planlıyor ve üzerimize düşeni en iyi şekilde yapıyoruz. Şehrin merkezini oluşturan ilçemizin sorunlarının çözümü için herkesin gereken duyarlılığı göstermesi ve çalışmalarımıza destek vermelerini bekliyoruz. Mahalle sakinleri ile görüşüyor, muhtarlarımızla da sürekli temas içindeyiz. Asfalt, kaldırım, yama bunların bir kısmında elimizden geldiği kadar destek oluyoruz. Sosyal belediyecilik ile evde bakım hizmetlerinden tutun, hoş geldin bebek projesine, psikolojik destekten kişisel bakım hizmetine kadar birçok şeyi muhtarlarımızla birlikte koordineli bir şekilde yürütüyoruz” diye konuştu.
“Akdeniz’e pozitif ayrımcılık uygulanmalı”
Bir kez daha Akdeniz ilçesine pozitif ayrımcılık yapılması çağrısını yineleyen Başkan Gültak, sözlerini şöyle sürdürdü; “Zira Liman, serbest bölge, organize sanayi ve hal bizim sınırlarımızda. Gündüz nüfusu 1 milyona yakın. Açıkçası kentin ticaret ve ekonomisi Akdeniz’de dönüyor. Para burada kazanılıyor ama bu gelir ilçemize yansımıyor. Bu adaletsizliğin giderilmesi için biz elimizden geleni yapıyoruz. Hükümetimiz de bu anlamda arkamızda. Bu konuda Büyükşehir Belediyesinden de duyarlılık bekliyoruz.”
“Hedefimiz, 2021 yılını 100 milyon lira gelirle kapatmak”
Başkan Gültak; sunumunda, belediyenin gelir gider kalemleri hakkında da basın mensuplarına bilgi verdi, kendi döneminde yapılan borçlanmaların 36 ay vadeyi geçmezken; önceki dönemlerde ise 100 veya 120 ay borçlanma yapıldığına dikkati çekti. Akdeniz’de göreve geldiği 2019 yılı Mart ayı yerel seçimlerinden bu yana geçen 30 aylık süreçte, belediyenin 24 milyon TL’yi aşan miktarda borç ödediğini belirten Başkan Gültak, şöyle konuştu;
“2021 yılında, ilk kez bu ekim ayında maaşları biz karşılayabildik. Onun dışında zor aylarımız da oldu. Mesela 5’inci ay, yüzde 50 ile karşılamış İller Bankası. Toplam ortalama ise yüzde 67. Yani, göreve geldiğimiz günden bu yana İller Bankası’ndan aldığımız gelirin ortalamasını çıplak maaşlara oranladığımızda yüzde 67’sini karşılayabilmişiz. Yine kendi dönemimizde 36 ay vade ile kredi çektik. Yani kendi dönemimizi esas alıyoruz. Kimseye borç bırakmak gibi niyetimiz yok. Nitekim 2021 yılını 100 milyon TL tutarında bir gelirle kapatmayı hedefliyoruz.”
Millet Bahçesi Mersin’e kazandırıldı
Başkan Gültak; içerisinde yürüyüş ve bisiklet yolları, tematik bahçeleri, park ve yeşil alanları, millet kıraathanesi ve plajıyla ile kente nefes aldıracak Millet Bahçesi, Çamlıbel Marina ve Hamidiye Kışlası projeleri ile birlikte Mersin’in çehresinin değiştiğinin de altını çizdi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere, projede emeği geçen Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan ile diğer Bakanlar ile Milletvekillerine teşekkür etti.
“Hiç kimseyi işten çıkarmadık”
Göreve geldiği 2 buçuk yıllık süre içerisinde hiçbir belediye personelini işten çıkarmadıklarına da işaret eden Başkan Gültak; “Ama bazı yerlerde bakıyoruz; adına ‘performans’ diyerek veya bir ‘SMS’ ile işten çıkarılabiliyor insanlar. Bizim işçilerimiz o konuda şanslı, akşam eve gittiğinde mışıl mışıl uyuyorlar. Çünkü yarın bir işi var. Bu çok önemli. Yarın insanın hayata yeniden sağlıklı geleceği kadar, bir işinin olması da önemli. Bizim işçilerimiz de bu pozisyonda” dedi.
“Akdeniz’in kurtuluşu kentsel dönüşümden geçiyor”
Sunumunda; görev döneminde, adının anılacağı en büyük ve en önemli projenin ‘Kentsel Dönüşüm Projesi’ olduğunu vurgulayan Başkan Gültak, Çay Mahallesi’nde TOKİ ile birlikte gerçekleştirdikleri ‘yerinde kentsel dönüşüm’ projesinin, Türkiye’ye örnek olacağını söyledi. Bir Akdeniz Belediyesi Meclis üyesinin, ‘Milleti hapsettiniz’ şeklindeki eleştirisine de projeye ait görsellerle yanıt veren Başkan Gültak; “Bu ne kadar komik söz. Şu fotoğrafa bakın. Bu çarpık yapılar mı hapishane, yoksa yapılan modern binalar mı hapishane? İşte Gültak’ın devrindeki en önemli devrim işlerden bir tanesi budur. Herkes buraya ‘girme, bu işler sakıncalı’ diyordu. Ama çok şükür ki biz burayı, 2-3 aya kadar vatandaşlarımıza teslim edecek hale getiriyoruz” ifadesini kullandı.
“Birileri çarpık yapılaşmadan nemalanıyor”
Sözlerini; “Mersin bugüne kadar hep siyasete kurban gitmiş” diyerek sürdüren Başkan Gültak, şöyle devam etti; “Birileri Çay Mahallesi’ndeki o çarpık yapılaşmadan nemalanıyor. Uyuşturucu nemalanıyor, terör örgütü nemalanıyor. Bunlardan bazı siyasetçiler de nemalanıyor. Barış Mahallesi’ndeki bir güzellik onları çok ilgilendirmiyor. Çünkü orada büyük bir karşılıkları yok. Bu tarafta yaptıkları iş şu; ‘Sizi Türkiye Cumhuriyeti 2. sınıf vatandaş görüyor. Size hizmet getirmiyor, şöyle yapıyor, böyle yapıyor’ diyerek yalan ve dolanla yıllarca bu insanları avutmuşlar. Biz bu projeyi gönüllülük esasına göre yaptık, her hangi bir zorlama olmadı. Bunlar, kentin kaderini değiştirecek devrim niteliğindeki önemli projeler.”
“Barış Mahallesi’nin ardından projeye talep arttı”
Sunumunda; Akdeniz’in, uzun yıllar boyunca adeta kaderine terk edildiğini dile getiren Başkan Gültak; “Çay Mahallesi ve ardından da Barış Mahallesi’nde başlamasına vesile olduğumuz yerinde kentsel dönüşüm projesi, insanlarımızın çok büyük desteğini aldı. Eğer biz Mersin’i daha yaşanılır, daha konforlu, parkları yeşil alanları, caddeleri olan yerler istiyorsak burada bir dönüşümü başlatmamız gerek. Barış Mahallesi’nde başlattığımız dönüşüm hamlesinden sonra yoğun bir talep var. 100 yıllık mahallelerin sorunlarını rötuş ile değil, tamamen yenileyerek çözebilirsiniz” şeklinde konuştu.
“Sadece çorba dağıtmakla olmaz, şehrin kaderini değiştirmeliyiz”
Konuşmasında; ‘sosyal belediyeciliği’ kendilerinin de çok önemsediğini, ancak kentin kederini değiştirecek ve insanların yaşam kalitesi ve standartlarını yükseltecek büyük ve kapsamlı projelere önem verdiklerinin altını çizen Başkan Mustafa Gültak; “Sosyal belediyeciliği küçümsemiyorum, ben de yapıyorum. Ama çorba dağıtmak yetmez. Şehrimizin kaderini ve geleceğini değiştirmeliyiz. İşte o zaman çorba dağıtacağımız insan sayısı azalacağı gibi, çorba dağıtacak insan sayımız da artar” diye konuştu.
“Karaduvar Balık Festivali on binlerce insanı ağırladı”
Bu yıl, 9-10 Ekim 2021 tarihlerinde ikincisini düzenlenen ‘Karaduvar Balık Festivali’ne tıpkı ilkinde olduğu gibi yine on binlerce insanın akın ettiğini kaydeden Başkan Gültak, “Yine büyük ilgi gören festivalimizde 5 tondan fazla sardalye ikram ettik. Farklı il ve ilçelerden gelen insanlarımız, lezzetin eğlence ile buluştuğu festivalimizde balık-ekmeğin keyfini yaşadılar. Çocuklarımız oyun parkurlarında, gençlerimiz İrem Derici ve Ece Seçkin konserleri ile gönüllerince eğlendi” ifadelerini kullandı.
Mersin’e İz Bırakanlar Müzesi açılıyor
Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak, konuşmasının sonunda, Mersin’in son 120 yıla damgasını vurmuş siyasetçileri, spor adamları, sanatçıları, eğitimcileri, valileri ve kentte iz bırakmış birçok düşünürün ile kentin tarihinin anlatıldığı “Mersin’e İz Bırakanlar Müzesi’nin açılışını da yakın bir zaman içinde gerçekleştireceklerini sözlerine ekledi. Başkan Gültak’ın, gazetecilerin bir takım konularda yönelttiği sorulara yanıt vermesinin ardından geçen 2 buçuk yılın ele alındığı basın bilgilendirme ve değerlendirme toplantısı sona erdi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir