Başkan Gültak, Meclis’te yine engellendi!

Akdeniz Belediye Başkanı Gültak; Büyükşehir Belediye Meclisi’nin dünkü toplantısında önce konuşmasının engellenip toplantıya ara verilmesi, çekim yapmak isteyen gazetecilerin de engellenmesiyle sonuçlanan gerilime ilişkin bir basın toplantısı düzenledi. Başkan Gültak; “Anlaşılıyor ki burada amaç, büyük mücadeleler sonucu Mersin’de ilk kez başlamasını sağladığımız ve adeta devrim niteliği taşıyan yerinde kentsel dönüşüm projesini engellemek, halkımızın huzurlu geleceği için başlattığımız hizmet ve çalışmalarımızı sekteye uğratmaktır” dedi. Öte yandan, toplantıyı takip eden basın mensupları da Mersin Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nin dün yapılan birleşimini takip eden gazetecilere yönelik hakaretamiz sözler nedeniyle tepkilerini dile getirdi.
Başkan Gültak, Meclis’te yine engellendi!
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından Barış Mahallesi’nde gerçekleşen yıkımla ortaya çıkan inşaat atıkları ve hafriyatın bölgeden taşınması için Büyükşehir Belediyesi’nin ücret talep etmesi, dün yapılan Meclis toplantısında gerilime neden olmuştu. Konuyla ilgili açıklama yapıp Mersin kamuoyunu bilgilendirmek isteyen Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak’ın sözü kesildi. Başkan Gültak’ın yapmak istediği açıklama ile ilgili görselleri çekmek isteyen basın mensupları hakaretamiz sözlere maruz kaldı. Toplantı, verilen uzun aradan sonra yeniden başladı.
“Kentimizin sorun ve sıkıntılarını dile getiriyoruz, kendimizin değil”
Akdeniz Belediye Başkanı Gültak, Büyükşehir Belediyesi Meclis toplantısında yaşanan tartışma ve gerilime ilişkin basın toplantısı düzenledi. Büyükşehir Meclisi’nde konuşmasının engellenmesi ve gazetecilere müdahale edilmesinden duyduğu rahatsızlığı dile getiren Başkan Gültak; “Ben Meclis toplantısında; hiçbir hakkı olmamasına rağmen, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin, Barış Mahallesi’nde kentsel dönüşüm projesi ile başlayan yıkımla ortaya çıkan inşaat ve hafriyat atıklarının nakliyesi için talep ettiği ücrete ilişkin Mersin kamuoyunu bilgilendirmek istedim. Fakat daha önce de yapıldığı üzere, yine sözümüz kesildi, Meclisi takip eden basın mensuplarına müdahale edildi ve toplantıya uzun bir süre ara verildi. Meclis toplantılarında söz alıp kentimizin, ilçemizin ve insanlarımızı yaşadığı sorunları, sıkıntıları ve taleplerini iletiyoruz. Yoksa orada, kendi şahsi sorunlarımızı anlatmıyoruz” dedi.
“Projeye hiçbir dahli olmayan Büyükşehir Belediyesi neden ücret talep ediyor?”
Barış Mahallesi kentsel dönüşüm projesi kapsamındaki yıkım çalışmalarını belediye olarak kendilerinin gerçekleştirdiğinin altını çizen Başkan Gültak; “Yıkımla oluşan atıkların mahalleden çıkarılması için gereken ihaleyi de biz yaptık. Bu nakliye karşılığında yüklenici firmaya verilecek ücreti de kamyon başına 0.01 kuruş olarak belirledik. Fakat Büyükşehir Belediyesi, bu işe hiçbir dahli olmamasına rağmen haksız şekilde kamyon başına nakliye ücreti istemektedir. Büyükşehir Belediyesi’nden nakliye için kamyon istemedik. Yıkıntı atıklarını dökmek için yer de talep etmedik. Peki, buna rağmen hiçbir yasa ve yönetmelikte de olmayan bu ücret neden isteniyor?” diye sordu.
“Atıkları kendi tesisimizde kullanıyor, çevre kirliliği yaratmıyoruz”
Sözlerini; “İnşaat yıkıntı atıklarını, Akdeniz Belediyesi tarafından Kürkçü Mahallesi’nde ilk kez kurulacak sıcak ve soğuk asfalt üretim tesislerinin zemin altyapısında kullanmak üzere, yine belediyeye ait alana taşıyoruz. Böylelikle tonlarca inşaat atığını geri dönüştürüyor, çevresel kirlilik yaratmıyoruz” şeklinde sürdüren Başkan Gültak; “Anlaşılıyor ki burada amaç; büyük ve uzun mücadeleler sonucu Mersin ve Akdeniz’de ilk kez bizim dönemimizde başlamasını sağladığımız ve adeta devrim niteliği taşıyan yerinde kentsel dönüşüm projesini engellemek, halkımızın huzurlu geleceği için başlattığımız hizmet ve çalışmalarımızı sekteye uğratmak” ifadelerini kullandı.
“Yeni ve yüksek bir maliyet, vatandaşlarımızın ödeyeceği farklara yansır”
Başkan Gültak; Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne, talep edilen bu ödemeyi yapmaları halinde yaklaşık 1 milyon lira tutarında yeni bir maliyetin ortaya çıkacağına dikkati çekerek; “Tabi nihayetinde bizler de ortaya çıkan bu yeni maliyeti TOKİ’den talep etmek zorunda kalacağız. Sonrasında da TOKİ, ortaya çıkan bu yeni maliyeti Barış Mahallesi sakinlerine yansıtacak. Sonuçta hem kamu zararı oluşacak, hem de Barış Mahallesi kentsel dönüşüm projesine katılan hak sahibi vatandaşlarımızın ödeyeceği farklar artacak” diye konuştu.
“Akdeniz’e pozitif ayrımcılık yapılması talebimiz yanlış anlaşılmış”
“Diğer ilçelerimize nazaran 25 yıl geriden gelen, yıllarca ihmal edilip kaderine terk edilen Akdeniz’e pozitif ayrımcılık yapın’ derken, bunu kast etmemiştik” diyen Başkan Gültak; “Fakat sanırım birileri bu çağrımızı yanlış anladı. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Seçer, sözlerimi manipüle etmek, yanlış bilgilerle önümü kesmek istedi. Evet, belki o salonda bunu bir ölçüde yaptı. Ama şimdi burada sözümü kesemez. Müteahhitlerin iş takibini yaptığım iftirası ve algısını yaratamaz. Dün engellendiğimiz ve iftiraya maruz kaldığımız konuda, resmi belge ve bilgileri, şimdi burada basın mensuplarına teslim ediyorum. eğer bu tip engelleme ve müdahaleler devam ederse, bir gün sonrasında basın mensuplarımız ile bir araya gelip meramımızı, derdimizi anlatacağım” şeklinde konuştu.
Gazeteciler de tepkilerini dile getirdi
Toplantıda, “Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin lisanslı depolama alanı var mı yok mu? Ve Mersin Büyükşehir Belediyesi, 3’üncü ve 4’üncü çevre yolundaki bazı dere yataklarına ve lisanslı olmayan yerlere dolgu maddesi döküyor mu dökmüyor mu?’ sorularını da yönelten Başkan Mustafa Gültak, basın mensuplarının sorularını da yanıtladı.
Toplantıyı takip eden gazetecilere; “Barış Mahallesi riskli alan içerisinde kalan yapıların yıkılması ve enkazın kaldırılması işine ait resmi sözleşme; Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Proje Alanı ile Meclis Çalışma Yönetmeliği’ne ilişkin resmi belgeler dağıtıldı. Söz alan basın mensupları, Büyükşehir Meclis toplantısını takip eden gazetecilerin salondan çıkarılması ve hakaretamiz sözlere maruz kalmasına da tepkilerini dile getirdi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir