‘Bakanlığın mezun olan binlerce ziraat mühendisinin istihdam edilmesi için bir çalışması var mı?’

HDP Mersin Milletvekili, Ekonomi ve Tarım Politikalarından Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Dr. Rıdvan, ziraat mühendislerinin sorunlarını TBMM gündemine taşıdı.
HDP Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan, konuyla ilgili Tarım ve Orman Bakanı Vahit KİRİŞÇİ’nin yanıtlaması için soru önergesi verdi.
Dr. Rıdvan Turan soru önergesinde şunları söyledi:
“Türkiye’de 2022 yılı itibarıyla 40 Ziraat Fakültesi’nde (4’ünde henüz eğitim yok) ziraat mühendisleri yetişmektedir. YÖK verilerine göre yaklaşık 4 binin üzerinde öğrenci her yıl ziraat fakültelerine yerleşmektedir. Fakültelerde toplamda 32 bin civarında öğrenci bulunmakta, 222 programdan her yıl yaklaşık 5 bin mühendis mezun olmaktadır.
Ülkemizde 120 binin üzerinde ziraat mühendisi olduğu belirtilmekle beraber yaklaşık 16 bin ziraat mühendisi kamuda görev yapmaktadır. Ziraat mühendisleri 2 yılda bir defa yapılan KPSS-Lisans sınavına girebilmektedir. Her KPSS sürecinde 40 binin üzerinde ziraat mühendisi atanmak umuduyla sınava girmektedir. Son 3 yılda yapılan istihdam göz önüne alındığında ve sınava giren aday miktarı değerlendirildiğinde kamuda ziraat mühendislerinin istihdam oranı %1,3’ün altındadır. Ziraat mühendisleri hayat koşulları gereği vale, garson, hamal, sektör dışı fabrika işçisi vb. iş kollarında asgari ücretle çalışmak zorunda kalmaktadır.
Ziraat mühendislerinin atanmaya hak sahibi olduğu kurumlar arasında olan Tarımsal işletmeler Genel Müdürlüğü (TiGEM)- Tarım Kredi Kooperatifleri- Devlet Su işletmeleri (DSİ) gibi kurumlar yer almaktadır. KPSS puan sıralamasına göre alım yapılan bu kurumlarda ayrıca mülakat uygulanmaktadır. İlgili kurum ve kuruluşlar merkezi atamaya tabi olarak personel alımına geçmeli ve mülakat uygulaması kaldırılmalıdır. Tarım ve Orman Bakanlığı atama bekleyen binlerce ziraat mühendisini istihdam etmeli ve hakları olan kadrolara yerleştirmelidir.”
Dr. Rıdvan Turan önergesinde şu sorulara yer verdi:
1) Bakanlığınızın mezun olan binlerce ziraat mühendisinin istihdam edilmesi için bir çalışması var mıdır? Varsa nelerdir?
2) Bakanlık bünyesinde personel alım sayısı neden çok düşüktür?
3) KPSS puan sıralamasına göre adaylar kurumlara alınırken ayrıca neden mülakat yapılmaktadır? Mülakat kriterleri nelerdir?
4) Ziraat mühendisliği mesleğinin itibarının zedelenmemesi için Bakanlığınız hangi çalışmaları yapmaktadır?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir