Mersin, Türkiye İstatistik Kurumu’nun önceki yıllarda ‘İllerde Yaşam Endeksi’  2015 araştırmasının eğitim sıralamasında 17. ili oldu. Mersin İl Millî Eğitim Müdürlüğü, 2019 yılında yayımlanacak olan ‘İllerde Yaşam Endeksi’ araştırmasının eğitim sıralamasında, Türkiye genelinde ilk 10’a girilmesi isteniyor.

Adem Koca, başarıların öncüsü olma iddiasıyla hazırlıkları sürdürdüklerini ve İl genelinde bin 141 okul, 11 bin 307 derslik, 370 bin 446 öğrenci kapasitesi ile 2017-2018 eğitim öğretim yılının ilk dönemini başarı ile kapatıp, yeni projelerle başarıları daha da artırmayı hedeflediğini vurguladı.

 ‘‘EĞİTİMDE KALİTE ARTTIRILACAK’’

Eğitimi daha iyi yerlere getireceği çağrısında bulunan Koca: “Millî Eğitim Bakanlığınca temel eğitimde çağ nüfusunun yüzde 100 okullaşmasının sağlanması, eğitimde kalitenin arttırılması, kalabalık sınıf mevcutlarının aşamalı olarak 30/24 öğrenciye indirilmesi, ikili eğitimden tam gün eğitim uygulamasına geçilmesi, yenilenen müfredatın gerektirdiği fizikî ortamların ve donanımın sağlanması stratejik hedefi doğrultusunda; mevcut derslikler 30 öğrenciye göre planlandığında, zaten tekli eğitim yapılan liselerde derslik ihtiyacı olmadığı görünmektedir. 2017-2018 Eğitim Öğretim Yılında Mersin İl genelinde ikili eğitim yapan okulların depo, harita odası, diğer alanlarından derslik olarak kullanılabilecek sınıflar üzerinde düzenleme yapılarak 32 ilkokul/ortaokul ikili eğitimden tamgün eğitime geçmiştir. 2019 yılında İlimiz genelindeki okulların tekli eğitime bütünüyle olarak geçmesi için gerekli iş ve işlemler yapılmaya başlanmıştır” şeklinde konuştu.

‘‘İLİMİZDE HER KADEMEDE ÖZEL EĞİTİM OKULU VE SINIFI BULUNMASI’’

Mersin dahilinde 30 özel eğitim okulu, 3 Bilim ve Sanat Merkezi ve 6 Rehberlik ve Araştırma Merkezimiz bulunduğunu, her ay ortalama bir kez il özel eğitim kurulu toplantısı yapıldığını ve alınan karar doğrultusunda iş ve işlemler yürütülmekte olduğunu kaydeden Adem Koca: ‘‘İlimiz dahilindeki Rehberlik Araştırma Merkezi Müdürleri ile toplantılar yapılarak var olan sorunlar ile ilgili çözümler üretilmektedir. Rehberlik ve Psikolojik Danışma hizmetleri İl Danışma Hizmetleri Komisyonu toplantısı Periyodik olarak yapılmaktadır. İlimizde 6 Rehberlik ve Araştırma Merkezimizin bulunması. İlimizde her kademede özel eğitim okulu ve sınıfı bulunması. Rehber öğretmen sayısının yeterli olması.’’ ifadelerini kullandı.

‘HEDEFLERİMİZ’’

Koca, hedeflerini şöyle aktardı: ‘‘Mesleki Eğitim veren orta öğretim kurumları bünyesinde Özel Eğitim Sınıflarının yaygınlaştırılması. Destek Eğitim Odalarının ihtiyaca göre açılması. İhtiyaç halinde Özel Eğitim Sınıflarının yaygınlaştırılması. Özel eğitim sınıflarında Engel Türlerine göre belirtilen azamı öğrenci sayısından az olmamasına dikkat edilmesi. (2016/2017 Eğitim öğretim yılında bu kapsamda yapılan çalışmalar sonucunda 14 şube birleştirilmiştir) Engelli öğrencilerin taşınmasında ikamet adreslerine en yakın okullara taşınmalarının sağlanması. Özel Eğitime ihtiyacı olan bütün öğrencilerin özel eğitim hizmetlerinden yararlanmaların sağlamak. İlimizde özel eğitim okul ve özel eğitim sınıflarına kayıt için sırada bekleyen öğrenci bulunmamaktadır.”