MERSİN BÜYÜKŞEHİR TARİHİ MİRASA SAHİP ÇIKAN PROJELERDE YER ALMAYA DEVAM EDİYOR

Mersin’in daha fazla tanınması için birçok projeye imza atan ve birçok projeye de paydaş olan Büyükşehir Belediyesi, ‘Uzuncaburç Ayağa Kalkıyor: Projeler ve Uygulamalar’ başlıklı kent söyleşisine de ev sahipliği yaptı. Tarsus’a Değer Katanlar Kurulu (TADEKA) binasında gerçekleştirilen ve Mersin Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ümit Aydınoğlu, söyleşide Uzuncaburç’un Mersin için çok önemli bir cazibe merkezi olması gerektiğine dikkat çekti.

Mersin Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı bünyesindeki TADEKA Arkeoloji ve Felsefe Kurulu’nun organize ettiği programa Mersin Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanlarından İbrahim Evrim, TADEKA üyeleri ve vatandaşlar katılım gösterdi.

Dr. Ali Cerrahoğlu’nun sunumu ve gazeteci Uğur Pişmanlık’ın açılış konuşmasıyla başlayan söyleşi de Uzuncaburç Antik Kenti Kazısı Başkanlığını da yapan Prof. Dr. Ümit Aydınoğlu, bölgede ki en büyük restorasyon laboratuvarının Uzuncaburç’ta kurulduğunu söyledi.

Binlerce yıllık tarihi kalıntıların yer aldığı alanda geçmişte tıp çalışmalarının yapıldığının belirlendiğini de kaydeden Prof. Dr. Ümit Aydınoğlu, slayt eşliğinde gerçekleştirdiği sunumunda, Uzuncaburç’ta bulunan rahip kralların kaldığı kulede restorasyon yapıldığını, antik tiyatronun ayağa kaldırılması için ise çalışmaların sürdüğünü belirtti.

Aydınoğlu: “Mersin için çok büyük bir cazibe merkezi olacağını düşünüyorum”

Uzuncaburç’ta ki çalışmalarla birlikte buranın cazibe merkezi olacağına inandığını kaydeden Prof. Dr. Ümit Aydınoğlu, “Uzuncaburç’ta biz bir proje yapıyoruz. Bunun içinde arkeoloji var ama arkeolojinin dışında birçok şey var yani. Kırsal yerleşimi ihya etmek var, orada ki modern köyü canlandırmak var. Aslında bir kırsal kalkınma projesinin dışında aynı zamanda bir de Arkeo Park kurgusu yapıyoruz. Yani arkeolojik alanları kazıyoruz, bunları bir yandan projelendirerek ayağa kaldırıyoruz. Bütün bunları yaparken de o bölgenin kırsal dokusuna hiç dokunmadan bunları yapmaya çalışıyoruz. Şu anda geldiğimiz nokta da artık ziyaretçilerinde rahatlıkla dolaşabilmeleri ve ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için tesisleri de inşa etmeye başladık. Yakın zamanda Mersin için çok büyük bir cazibe merkezi olacağını düşünüyorum” diye konuştu.

“Büyükşehir Belediyesi’nin desteği ile kırsal kalkınmayı sağlamaya çalışıyoruz”

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin projeye destek verdiğini kaydeden Uzuncaburç Antik Kenti Kazısı Başkanı Prof. Dr. Ümit Aydınoğlu, “Özellikle ören yerinin dışında kalan köy ve diğer sivil yapılanmalarla ilgili bölümleri Mersin Büyükşehir Belediyesi sahiplendi. Ve bu sahiplik kapsamında; birçok fizibilite projesi hazırlandı tabi. Birçok uygulama yapmaya başladı. Bunların yakın zamanda ihaleleri yapılacak, kurullardan geçti bunlar. Büyükşehir Belediyesi’nin desteği ile bütün bu alanın, bir alan yönetimini ve kırsal kalkınmasını sağlamaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir