Kılavuz,’’Cemevinin yasal statüsü TBMM Meclisinden kesinlikle geçmelidir.’’

Kılavuz,”Cemevinin yasal statüsü TBMM Meclisinden kesinlikle geçmelidir.”

Muharrem orucunun bitmesinin ardından Mersin Cemevi’nde aşureler pay edildi. Mersin Cemevi Başkanı Pir Hasan Kılavuz, yaptığı konuşmada “Aylardır Gazze’de insanlar katlediliyor. O insanlar orada aylardır Kerbela yaşıyor. Bu zulme bir an önce son verilmeli” dedi.

Tutulan 12 günlük orucun ardından Mersin Cemevi’nde de aşure kazanları kaynatıldı. Aşure etkinliğine Alevi kurumları, belediye başkanları, milletvekilleri ve çok sayıda yurttaş katıldı.

Program, İnanç Kurulu Başkanı Erdoğan Sevin Dede’nin okuduğu gülbeng ile başladı. Zakir Rıza Aydın’ın seslendirdiği deyişlerle semah dönüldü.

“KERBELA GÜNÜMÜZDE DE DEVAM EDİYOR”

Mersin Cemevi Başkanı Pir Hasan Kılavuz, konuşmasında Muharrem Ayı ve aşurenin önemini anlattı. Kerbela’da yaşananlara değinen Kılavuz, Muharrem ayının yas ve matem ayı, tutulan oruçların da yas orucu olduğunu ifade etti.

Dünün Kerbelası’nın bugün de var olduğunu söyleyen Kılavuz, “Bugün dünyada 42 ülkede savaş, kavga ve acı var. Bakın bütün dünyanın gözü önünde aylardır Gazze’de 10 binlerce yoksul, yetim ve kimsesiz insan katlediliyor. Bütün dünya gözü açık seyrediyor, ‘Dur’ diyen yok. O insanlar orada aylardır Kerbela yaşıyorlar. Bu zulme bir son vermeli. Bu zulmü yapanları bu mübarek ayda, aşure gününde şiddetle kınıyoruz” dedi ve bu konuda inanç önderlerine büyük görev düştüğünü kaydetti.
Alevi yurttaşların taleplerine değinerek eşit yurttaş olmak istediklerini sözlerine ekleyen Kılavuz, MEB hazırladığı müfredat programlarındaki Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ders kitabında yazılanlar, Alevi çocuklarını asimile etmeye yöneliktir, bunun değiştirilmesini istiyoruz. ÇEDES programı ile Alevi çocukları asimile ediliyor. Aleviler bu topraklarda eşit yurttaş olmak istiyor. Cemevinin yasal statüsü TBMM Meclisinden kesinlikle geçmelidir. Kutsal mübarek Muharrem ayı, aşure lokmaları, siz cümle canlara helali hoş olsun. Bu kutsal mübarek aşure günümüzün ülkemizde; barışa, birlikteliğe, kardeşliğe vesile olmasını yürekten diliyorum” diye konuştu.

Konuşmaların ardından aşure dağıtımı ile devam eden program, müzisyen Zeynep Karababa’nın deyiş dinletisiyle sona erdi.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer,”Alevi talepleri çok nettir ve bu taleplerin karşılanması gerekir. Eşit vergiye, eşit hizmet anlayışı bunu gerektirir. Aksi durum aynı zamanda anayasanın eşitlik ilkesine de aykırıdır. Bu anlayış, sayısı ne olursa olsun tüm inanç grupları için de geçerli olmalıdır. Böylesi bir temsiliyet içeren uygulamada iddia edildiği gibi bölünme-ayrışma değil, tam tersine birleşme-bütünleşme olur. Hiçbir inanç kitlesi, kendisini ayrık hissetmez. Aksine kendisini sisteme, devlete daha çok ait hissedip bu bağları güçlendirir. İktidarın bu talepleri karşılamak ve sorunu çözmek yerine, anayasal değişikliklerle ilişkilendirmesi ve işi sürüncemede bırakması ‘Acaba iktidar sorunu çözme iradesi mi ortaya koymak istemiyor mu ya da koymuyor mu?’ sorusunu akla getiriyor. Aleviler kimseden himmet, inayet beklemiyorlar, ödedikleri vergilerinin karşılığında eşit muamele ve hizmet bekliyorlar.” Dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir