AKKUYU NGS Projesi Paydaşları Sahada Koordinasyon Toplantısı Gerçekleştirdi

Toplantıya AKKUYU NÜKLEER A.Ş’den Genel Müdür Sergei Butckikh ile şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Anton Dedusenko katıldı.

24 Temmuz 2024,- Büyükeceli, Mersin, Türkiye. Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı koordinasyonunda Akkuyu NGS sahasında aylık çalışma toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Nükleer Enerji ve Uluslararası Projeler Genel Müdürü Yusuf Ceylan ile AKKUYU NÜKLEER A.Ş’nin gelecekte üstleneceği “NGS işletmecisi” rolü gereği, Türk tarafının da onayı ile yönetim kadrosunda yapılan değişiklikle AKKUYU NÜKLEER A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı olan Anton Dedusenko ile AKKUYU NÜKLEER A.Ş Genel Müdürü olarak görevlendirilen Sergei Butckikh katıldı. Genel Müdür Sergei Butckikh daha önce AKKUYU NÜKLEER A.Ş. Genel Müdür Birinci Yardımcılığı ve NGS Yapı İşleri Direktörlüğü görevini üstleniyordu.

Akkuyu NGS sahasındaki toplantıya inşaat ve montaj işlerinin büyük bölümünü gerçekleştiren yüklenici firmaların yöneticileri de katıldı. Toplantıda, projenin uygulanmasındaki mevcut aşama ile sonraki adımlara dair yol haritası, inşaat ve montaj işlerinin ilerleyişi, ekipman tedariği ve 1’inci ünitenin sistemleri ve bileşenleri için devreye alma öncesi uygulanacak test programı ayrıntılı olarak tartışıldı. Taraflar ayrıca Türk tedarikçilerin projeye katılımının artırılması ve proje için nitelikli personel yetiştirilmesi konularına da değindi.

Toplantı öncesinde katılımcılar, 1. ünitenin reaktör bölümü, kıyı hidroteknik yapıları ve güç dağıtım sistemi tesislerinin de aralarında bulunduğu ana bina ve tesisleri ziyaret etti. Heyet ayrıca Akkuyu NGS’nin diğer ünitelerinin inşaatında kaydedilen ilerlemeyi de değerlendirdi.

AKKUYU NÜKLEER A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Anton Dedusenko, toplantının ardından yaptığı değerlendirmede şunları söyledi: “Projenin tüm kilit katılımcılarıyla öncelikli görevleri ve projenin ilerleyişini ayrıntılı ve yapıcı bir şekilde görüşme fırsatını bulduk. Devreye alma öncesi aşamayı da dikkate alarak 1’inci ünitedeki çalışmaların en uygun şekilde yürütülmesini mümkün kılacak bir dizi çözümün ana hatlarını belirledik. Tabii ki diğer ünitelerin inşaat alanlarında da ivmenin korunması gerekmektedir. Toplantıya katılan tüm katılımcılara profesyonellikleri, katılımları ve sonuç almaya yönelik çalışma kararlılıkları için teşekkür ediyorum.”
AKKUYU NÜKLEER A.Ş. Genel Müdürü Sergei Butckikh ise toplantıya ilişkin şu açıklamaları yaptı: “Şu anda devreye alma çalışmalarının yoğun bir şekilde devam ettiği 1’inci ünitede en yakın ana hedefimiz olan tam ölçekli testleri başlatma yolunda ilerliyoruz. Çalışmalarımızın önceliği her zaman NGS’leri yüksek güvenlik ve güvenilirlik seviyesinde işletmemizi sağlayacak iş kalitesi olmuştur ve olmaya devam etmektedir. Bu açıdan projenin tüm ana katılımcılarıyla tam bir mutabakata vardık. Her şirket ve her departman kendi işi doğrultusunda maksimum verimle çalışıyor.”
Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Nükleer Enerji ve Uluslararası Projeler Genel Müdürü Yusuf Ceylan da koordinasyon toplantısına ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu: “Öncelikli olarak yeni atanan yönetim kadrosuna başarılar diliyorum. Ülkemizin en önemli projelerinden biri olan Akkuyu NGS’nin ilgili bütün tarafların katılımıyla aylık olarak gerçekleştirdiğimiz koordinasyon toplantılarımızın önemi, projenin önümüzdeki aşamaları dikkate alındığında daha da artmaktadır. Tüm paydaşlar olarak bu süreci en iyi şekilde yürütmek için elimizden gelen tüm çabayı göstereceğiz”.

Bilgi notu:
Türkiye’nin ilk nükleer güç santrali olan Akkuyu NGS, Rus tasarımına göre inşa ediliyor. Akkuyu NGS projesi, küresel nükleer toplumun tüm modern gereksinimlerini karşılayan her biri 1200 MW kapasiteli, Rus tasarımı VVER-1200 tipi “3+” nesil reaktörlere sahip dört güç ünitesinden oluşuyor. Akkuyu NGS’nin inşası, küresel nükleer endüstride BOO (build-own-operate ya da “Yap-Sahip Ol-İşlet”) modeline göre hayata geçirilen ilk proje olma özelliğini taşıyor.
Rusya, dost ülkelerle iş birliğine odaklanarak uluslararası ticari ve ekonomik ilişkilerini sürekli olarak geliştiriyor. Dış kısıtlamalara rağmen, ülke ekonomisi ihracat potansiyelini artırmakta ve dünyanın dört bir yanına mal, hizmet ve hammadde tedarik etmektedir. Büyük yabancı enerji projelerinin uygulanmasına devam ediliyor. Rosatom ve işletmeleri bu çalışmalarda aktif rol alıyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir