Leningrad NGS’nin 8’inci Ünitesi için temel çukur betonlandı

Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom’un nükleer güç santrali (NGS) işletme bölümü Rosenergoatom, Leningrad NGS’nin 8’inci Ünitesi için temel çukur inşaatı çalışmalarının tamamlandığını açıkladı.
Rosenergoatom’dan yapılan açıklamada, VVER-1200 tipi reaktörle donatılacak 8’inci Ünite için temel çukur inşaatının yaklaşık iki ay sürdüğünü ve planlanandan iki buçuk ay önce tamamlandığı belirtildi.
Çalışmalar, Leningrad Nükleer Güç Santrali’nin yeni güç ünitelerinin inşasında genel yüklenici olan Titan-2 şirketi işçileri tarafından yürütüldü.
Titan-2 şirketinin parçası olan Concern Titan-2 A.Ş’nin Leningrad NGS Tesisleri Program Direktörü Konstantin Khudyakov, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Temel çukur inşaatında düşük dozajlı beton, kum ve gözenekli betondan oluşan çok katmanlı bir drenaj sistemi teknolojisi kullanıldı. Drenaj sistemi, beton hazırlığından önce özel bir membran ile kesildi” dedi.
Leningrad II NGS’nin Ana İnşaat Çalışmaları Müdür Yardımcısı ve Ana İnşaat Çalışmaları Departmanı Başkanı Evgeny Milushkin da konuyla ilgili olarak, “Tamamlanan bu çalışmalar, uzmanların temel döşemeyi güçlendirme çalışmalarına başlamasına olanak tanıyacak. Çelik takviye ile güçlendirme bir tür iskelet oluşturarak temeli son derece güçlü hale getiriyor. Güçlendirme çalışmaları için ek bir program belirlendi. Çalışmalara bu yılın ekim ayında başlanacak. Böylece ilk önemli işlem olan reaktör binasının temel döşemesinin betonlanmasına hazırlanmış oluyoruz” ifadelerini kullandı.
Bir sonraki aşamada, ağustos sonuna kadar sürecek olan yıldırımdan korunma ve su yalıtımı çalışmalarına başlanacak. Daha sonra beton döküm mastarı yerleştirilecek. Haziran ayında, 8’inci Ünitenin reaktör binası için temel çukur inşaatı çalışmaları da planlanandan iki hafta önce tamamlanmıştı.
4400 MWe kurulu kapasiteye sahip Leningrad NSG Rusya’nın en büyük santrallerinden biri olma özelliği taşıyor. Leningrad NGS, St. Petersburg kenti ve Leningrad bölgesinin elektrik ihtiyacının %55’inden fazlasını, bir başka deyişle kuzeybatı Rusya’daki elektrik ihtiyacının %30’unu karşılayabiliyor.
Her ikisi de 1000 MWe Yüksek Güçlü Kanal-Tipi reaktörlere (RBMK) sahip Leningrad NGS’nin 1’inci ve 2’nci üniteleri, sırasıyla 2018 ve 2020 yıllarında kapatıldı. Santralin RBMK-1000 reaktöre sahip dört ünitesinden ilk ikisi kapanırken, komşu Leningrad II santralinde yeni VVER-1200 üniteleri devreye alındı. Leningrad II-1 ve Leningrad II-2 olarak da bilinen 5’inci ve 6’ncı ünitelerin 60 yıllık hizmet ömrü, 2080’lere kadar güç tedarikini güvence altına alıyor. 7 ve 8’inci üniteler, birkaç yıl içinde kapatılacak 3’üncü ve 4’üncü ünitelerin yerini almaya hazırlanıyor.
Mart ayında 7’nci ünite için ilk betonun dökülmesi, 20 yıl uzatma olasılığı ile 60 yıl boyunca enerji üretmesi beklenen yeni güç ünitesinin inşaatının ana aşamasının başlangıcı oldu. Ünitenin temel plakası yaklaşık 5500 metreküp betondan oluşuyor. Rosatom’dan geçen ay yapılan açıklamada, reaktör binasındaki çalışmaların takvimin iki buçuk ay önünden ilerlediği ve temelin betonlanması çalışmalarının tamamlandığı belirtilmişti.
Leningrad II-3 ve Leningrad II-4 olarak da bilinen 7 ve 8’inci ünitelerin, sırasıyla 2030 ve 2032 yıllarında işletmeye alınması planlanıyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir