KİTAP OKUMA ORANI STANDARTLARIN ALTINDA!
Mersin Çarşısı’nda bulunan sahaf Ahmet Torsunbek, kitap okuma konusunda ülkenin en alt sıralarda yer aldığını söyledi.
Son yıllarda ülke genelinde okuma oranı giderek düşüyor. Türkiye, kitap okuma oranında dünyada 86’ncı sırada, yoksul Afrika ülkeleriyle aynı kategoride yer alıyor. Artık eskisi gibi köşe başında kitap okuyanlara rastlanılmıyor.
Sahaf Ahmet Torsunbek, kitap okuma oranın giderek azaldığını ve kitap satışında da eskisi gibi olmadığını belirtti. Dijital sistemin ortaya çıkışı okuma oranını düşürdüğünü vurguladı.
“OKULLARDA KİTAP OKUMA DERSİNİN ZORUNLU OLMASI GEREKİR”
Kitap okuma oranın giderek azalmasına değinen Torsunbek: “Kitap okuma oranın giderek düşmesi tehlikeli bir durumla karşı karşıya olduğumuzun kanıtıdır. Eskiden daha çok kitap okunmaktaydı. Şimdilerde 100 kişiden biri ya okuyor ya da okumuyor. Kitap alan müşterilerin çoğu genelde 30 ile 60’lı yaş arasında yer alıyor. Bu durum gençlerin hiç kitap okumadığının belirtisidir. Bunun için anne ve babalara büyük görevler düşüyor. Çocuklarına kitap okuma alışkanlığı aşılamalıdır. Kitap fiyatları da pahalı diyebiliriz. Bunun içinde okuma oranı da daha düşüyor. Bu kitapların daha ucuz satılmasını mantıklı buluyorum. Devlet bu kitap okuma hakkında bir plan yapmalı. Fiyatlar düşürülmeli, okuma oranın yükseltilmesi konusunda gençleri teşvik etmelidir. Okullarda da kitap okuma dersinin zorunlu olması gerekir. Çünkü çocuk okuldan çıkar çıkmaz kitapları bir kenara bırakmaktadır. MEB’in eğitim vermesinden önce kitap okuma alışkanlığını çocuklara inşa etmeleri gerekir.” ifadelerini kullandı.
“OKUR KENDİNİ KİTAPLARDA BULUYOR”
Kitap okuma konusunda genç kesimlere tavsiyelerde bulunan Torsunberk: “Gençlerimizden ricada bulunuyorum tek şey kitap okumasını istiyorum. Çünkü kitap okuyunca anlama ve anlatma kapasitesi daha genişliyor. Okuyucu kitap okuyunca kendini kitapta buluyor. Kitap gelecek konusunda ona birer kılavuzluk yapıyor diyebiliriz. Okur kitap okurken kitaba kendini vermesi gerekir. Kitabın içindeki karakteri gibiymiş okumalı. Kendine yakın bulduğunu kitapları tercih etmeli. Sevmediğin haz bulmadığın bir konu olursa kitap okuma zevkini kaçırır. Şimdiki gençler kitap okuyunca müzik dinleyerek okuyor. Müzik dinleyerek kitabın okunulmaması taraftarıyım.” şeklinde konuştu.