MERSİN’İ KIŞ VURDU
Mersin’i gündüz fırtına, akşam sağanak yağmur vurdu. Salı gecesi rüzgarla birlikte bastıran sağanak yağmur birçok noktada su birikintisi oluştururken, sahil yolu tamamen trafiğe kapandı.
Mersin’in Bozyazı ilçesinde aşırı yağışlar dolayısıyla Sini Çayı’nın taşması sonucu çok sayıda ev ve iş yeri sular altında kaldı.
Lemas Çayı taştı, bahçeleri ve seraları su bastı. Narenciye bahçeleri, seralar, yazlık siteler ve tesisler su altında kaldı.
Mersin’de Salı günü öğleden sonra etkili olan şiddetli fırtına, akşam saatlerinde yerini yağmura bıraktı. Fırtınada çok sayıda ağaç, tabela ve bank yerinden sökülürken, şiddetli yağış nedeniyle de yollar sular altında kaldı.
Kentte Pazartesi akşamı başlayan yağmur, Salı günü öğleden sonra yerini şiddetli fırtınaya bıraktı. Fırtınada dev dalgalar oluşurken, sahildeki ağaçlar, banklar, oturma grupları, taşlar yerinden söküldü. Özellikle Atatürk Parkı içindeki balıkçı barınağı ile açıkta bekleyen tekne ve gemiler fırtınadan etkilendi. Fırtınaya açıkta yakalanan gemiler hemen demir atarak fırtınanın dinmesini beklerken, barınak içinde bulunan tekne sahipleri ise teknelerine zarar gelmemesi için büyük çaba sarf etti. Fırtınada yollar kırılan ağaç dallarıyla doldu. Rüzgar ve yağmur kent merkezinde dün sabah saatlerine kadar sürdü.
Mersin Limanı açıklarında bir süredir haciz işlemlerinden dolayı açıkta bekletilen ‘Wardeh’ isimli ticari gemi ise, fırtınada sürüklenerek karaya oturdu. Atatürk Parkı içerisindeki eski lunapark arkasında 500 metre mesafede karaya oturan gemiyle ilgili Sahil Güvenlik ekipleri önlem aldı.
Şiddetli yağmur yolları trafiğe kapattı
Salı günü akşam saatlerinde fırtına etkisini yavaş yavaş kaybederken, yerini yağmura bıraktı. Saat 19.00 gibi başlayan sağanak yağmur birçok noktada su baskınlarına neden olurken, özellikle trafik akışını olumsuz etkiledi. Adnan Menderes Bulvarı tamamen trafiğe kapanırken, belediye ekipleri sahil bandında biriken suları çekmek için yoğun çaba sarf etti. Ara yollardan çıkan bazı araç sürücüleri biriken suların içinden geçmeye çalışırken zorlandı.
Lemas Çayı taştı, bahçeleri ve seraları su bastı
Mersin’in Erdemli ilçesinde yüksek kesimlerdeki karın yağmurla erimesi ve sağanak yağmurun aralıksız devam etmesi sonucu Lemas Çayı’na sel suyu geldi. Islah edilmesine rağmen taşkın sular oluşan Lemas Çayı çevresinde narenciye bahçelerini, seraları, yazlık site ve tesisleri su bastı.
Limonlu Mahalle Muhtarı Mehmet Aslan, “Bir haftadır yüksek kesimlere yağın karın erimesi ve 3 gündür aralıksız yağan yağmurdan dolayı Lemas Çayı’nın taşması itibariyle narenciye bahçelerimiz ve seralarımız sular altında kalmıştır. Hatta yazlık sitelerimizde sular altında kaldı. Vatandaşlarımız büyük mağduriyet duymuştur” dedi.
Islah çalışmasına rağmen sel sularının taşkına neden olduğunu ifade eden Aslan, “Islah çalışmasının bir faydası olmadı. Islah çalışması yapıldı, şuan derenin içi büyük çalılarla, otlarla, kargılarla dolu. Dere tekrardan taşıyor” diye konuştu.
Oturduğu yazlık site sular altında kalan bir vatandaş ise, “Üç gündür yağmur yağıyor, üçüncü gün böyle oldu. Su gidiş yolu bulamıyor, suyun gidiş yolları kapandı. Şiddetli yağmurlarda böyle oluyor. Sabah bir uyandım her yer su içinde kalmış. Altyapının iyileştirilmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.
Sini Çayı taştı ev ve işyerleri sular altında kaldı
Mersin’in Bozyazı ilçesinde aşırı yağışlar dolayısıyla Sini Çayı’nın taşması sonucu çok sayıda ev ve iş yeri sular altında kaldı.
Bozyazı’da etkili olan şiddetli yağış ve fırtına yayla kesimindeki karların erimesi ile birlikte ilçe merkezinden geçen Sini Çayı’nın taşmasına neden oldu. Taşkın sonucu Çopurlu, Karaisalı ve Merkez mahallerinde bulunan sanayi sitesi, sebze hali, sera, ev, işyeri, devlet hastanesi ve D-400 karayolunu su bastı. Taşkın nedeniyle Kaymakam Hayatı Taşdan, Belediye Başkanı Mehmet Ballı, İlçe Jandarma Komutanı Üsteğmen Özer Dinçer ve İlçe Emniyet Müdürü Ertuğrul Ekici durum değerlendirmesi yaparak acil müdahale edilmesi gereken yerleri tespit edip ekipleri bölgelere sevk etti.
Kaymakam Taşdan, daha sonra su baskınlarının yaşandığı bölgelerde incelemelerde bulundu. Bozyazı Devlet Hastanesi’nde incelemelerde bulunan Taşdan, hastanen bodrum katının sular altında kalması ve elektrik santralinin de burada olması nedeniyle daha kötü bir olaya sebebiyet vermemesi nedeniyle elektriklerin kesilmesini ve acil hastaların Anamur’a yönlendirilmesini istedi. Bozyazı Belediyesi’nin jeneratör göndermesi neticesinde hastane hizmete devam edildi. D-400 Karayolu Dörtyol Kavşağında araçların kontrollü geçişine izin veren görevli polislerin bulunduğu noktaları da gezen Taşdan, polislerden durum ile ilgili bilgi aldı.
Kaymakam Taşdan, incelemelerinin ardından yaptığı açıklamada, “Allah’a şükür korkulacak bir durum yok. Çok şükür bir can kaybımız bulunmamakta. Bazı işyerleri ve evlerin birinci katlarında su baskını yaşandı. Buralara da zamanında ekiplerimiz müdahale etti. Su seviyesinin çekildiğini gördük. Derelerde tabi aynı anda hem kar sularının erimesi hem de yoğun yağış gün boyunca afete sebep oldu. Takip ediyoruz. İnşallah biran önce ekiplerimiz sel kalıntılarını temizleyecek” dedi.
Mersin’de taşımalı eğitime kar engeli
Mersin’in Mut ilçesinde akşamdan bu yana süren kar yağışı nedeniyle taşımalı eğitim yapılan 10 okul, dün tatil edildi.
Mut İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, kar yağışından dolayı ulaşım sağlanamayan Dağpazarı, Bayır, Alaçam, Bozdoğan, İlice, Yalnızcabağ, Işıklar, Diştaş, Hacıahmetli ve Göksu ilk ve ortaokulları 1 gün süreyle tatil edildi.
Mut ilçesinin yüksek kesimlerinde etkili olan kar yağışı, özellikle merkez dışındaki mahallelerde etkili oldu. Otomobiliyle Mut Devlet Hastanesi’nden evine dönmekte olan bir aile Dağpazarı yolunda mahsur kaldı. Mersin Büyükşehir Mut Koordinasyon Müdürlüğü ekipleri Emre Avcı (32), Gülsüm Doğan (32) ve 4 aylık bebekleri Zeynep Seda Nur’u kurtararak evlerine götürdü.
Mersin’i Karaman’a bağlayan Sertavul geçidinde dün başlayan kar yağışı devam ediyor. Alahan ve Sertavul geçidinde uygulama yapan bölge trafik ekipleri, kış lastiği ve zinciri olmayan sürücülere geçiş izni vermiyor.
Karayolları ekipleri ise aralıksız olarak yolda tuzlama ve temizleme çalışmalarını sürdürüyor.
Tarsus’ta taşımalı eğitime yağış engeli
Mersin’in Tarsus ilçesinde şiddetli yağışlardan ve su baskınlarından dolayı merkezdeki bir okul ile taşımalı eğitim yapılan 5 okul tatil edildi.
Tarsus Kaymakamlığından yapılan açıklamaya göre, merkezde Emine Boro İlkokulu ile 5 mahalle okulu su baskını tehlikesine karşı bugün tatil edildi.
Aliefendioğlu Mahallesi’nde kanal boyunda kalan çadırlarda kalanlar için spor salonu hazır hale getirildi.
Çadırlarda kalan Suriyeliler yerlerinden ayrılmak istemiyorlar eğer su seviyesi yükselirse tahliyeleri sağlanacak.
İlçedeki bazı bölgelerde sulama kanallarının üstünden ovaya ve tarlalara su baskını devam ediyor. DSİ ve Tarsus Belediyesi ekipleri kanallara müdahale ediyor.


