DEVA Partili Ekmen: Konteyner Limanı ile ilgili tartışmaları bitirin

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Ekmen, Ticaret Bakanlığının 2025 yılı bütçesi üzerinde yaptığı konuşmada, konteyner limanının Mersin’e neden yapılması gerektiğini gerekçeleriyle açıkladı. Ana Konteyner Limanı ile ilgili tartışmaların artık netlik kazanması gerektiğini belirten Ekmen, limanın Mersin’e yapılmasının önemini vurgulayarak, “Adana Yumurtalık limanı çok büyük bir petrokimya havzasına dönüştü. Petrokimyayla ilgili yatırımlar orada yapılabilir. Gerek gemilerin yanaşma kapasitesi, gerek mevcut Mersin Limanı’nın ihracattaki payı nedeniyle Mersin Ana Konteyner Limanı’nın tekrar gündeme alınmalı ve belirsizlik giderilmeli” dedi.

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda Ticaret Bakanlığı’nın 2025 yılı bütçesi üzerinde Bakan Ömer Bolat ve bürokratlarına hitap ederek değerlendirmelerde bulundu. Mersin’in ekonomi ve ticaretteki birçok sorununu gündeme getiren Ekmen, Mersin’in Ana Konteyner Limanı ile ilgili devam eden sürece değinerek, konteyner limanın Mersin’e yapılması konusundaki gerçekleri tek tek sıraladı.

Mersin en çok vergi ödeyen 6 kentten birisi

Mersin yıllardır en çok vergi ödeyen 6 kent arasında olduğunu söyleyen Ekmen, daha fazla vergi ödemesi için Mersin’e birtakım yatırım desteklerinin yapılması gerektiğini dile getirdi. Ticaret Bakanlığı ile Mersin Ekonomi Platformu’nun birlikte yürüttüğü çalışmaların iktidarın politikalarına dönüşmesi gerektiğini aktaran Ekmen, Bakanlık ve Mersin Ekonomi Platformu’nun çalışmalarını yakından takip ettiğini belirtti.

100 kilometre arayla iki liman yapılması ne kadar verimli olur?

Mersin’in birinci ana gündeminin ana konteyner limanı olduğuna vurgu yapan Ekmen, 10, 11, 12’nci kalkınma planlarında Mersin Ana Konteynır Limanı’nın tamamlanacağına dair vaatlerin yer aldığını hatırlatarak, “Ama son üç yıldır Adana Yumurtalık’ta da bir ana konteyner limanı yapılacağına dair Ulaştırma Bakanlığı belgelerine yansıyan birtakım hususlar var. Ülkemizin iç ve dış ticaret hacmini en iyi bilen Bakanımızsınız. 100 kilometre arayla 11 milyon ve 12 milyon TEU kapasitede iki ayrı liman yapılmasının ne kadar verimli olduğunu takdirinize sunuyoruz” ifadelerini kullandı.

Kafa karışıklığı ortadan kaldırılmalıdır

Ekmen, konteyner limanın Mersin’e yapılması konusundaki gerçekleri sıralayarak, şöyle devam etti:

“Konteyner limanının doğru zeminde tartışılarak, birçok sebepten dolayı Mersin’de yapılmasının daha doğru olacağını düşünüyoruz. Çünkü Yumurtalık çok büyük bir petrokimya havzasına dönüştü. Petrokimyayla ilgili yatırımlar orada yapılabilir. Gerek gemilerin yanaşma kapasitesi, gerek mevcut Mersin Limanı’nın ihracatta temsil ettiği yer açısından Mersin Ana Konteyner Limanı’nın tekrardan gündeme alınmalı, proje ihale aşamasına getirilmeli. Yumurtalık ile Mersin arasındaki belirsizlik kafa karışıklığı yaratmaktadır. Bu durumu gündemden düşürürerek kamuoyuna açık ve net bir vizyon, bir perspektif verilmesi gerektiğini düşünmekteyiz.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir