Mısır’daki El-Dabaa Nükleer Santrali’nin 4. Ünitesi İçin Kor Tutucu İnşaat Alanına Teslim Edildi
Kor tutucunun bileşenleri, planlanan tarihten önce teslim edildi.
4. güç ünitesi için hazırlanan kor tutucu, Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom tarafından Mısır Arap Cumhuriyeti’nde bulunan El-Dabaa Nükleer Santrali’nin inşaat alanına ulaştırıldı. Kor tutucu bileşenlerini taşıyan gemi, Ekim ayında Novorossiysk Limanı’ndan hareket etti. 4. güç ünitesinin inşaata öngörülen tarihten erken bir zamanda hazır olması sebebiyle, kor tutucu bileşenleri planlanan tarihten önce teslim edildi.
El-Dabaa Nükleer Santrali İnşaat Projesi Direktörü Alexey Kononenko, kor tutucunun teslim töreninde yaptığı açıklamada “Bugün, El-Dabaa Nükleer Santrali için 4’üncü kor tutucuyu teslim alıyoruz. Bu, çok yakında 4. güç ünitesinin kor tutucu gövdesinin montajına başlayacağımız anlamına geliyor. 2023 yılında, 1. ve 2. Ünitelerde kor tutucu montajlarını gerçekleştirdik, 2024’te ise 3. Ünitedeki montajı tamamladık. Bu yıl 4. Ünitede kor tutucunun montajını yaparak, Mısır’da bir nükleer santral inşa etme sürecimizin kararlılığını gösteriyoruz. Süreç göz önüne alındığında, yılda iki adet kor tutucu montajı yaparak ilerlediğimizi görüyoruz. Rosatom olarak, Mısır’daki ilk nükleer santralimizde bulunan 4 reaktörün inşaatını eş zamanlı olarak ve ileri teknolojiler ile güncel mühendislik çözümleri kullanarak başarıyla gerçekleştiriyoruz. VVER-1200 reaktör ünitelerinin inşası, Rosatom için köklü ve dolayısıyla deneyimli olunan bir süreç. Tekli projelerden sanayi tipi seri üretim inşaat metoduna başarıyla geçtik” ifadesini kullandı.
Mısır Nükleer Santraller İdaresi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Amgad El-Wakil, dördüncü ünite için kurumu uzun vadede gerçekleşebilecek nükleer ekipmanların bu Kasım ayında, Dünya Enerji Günü’nde kurulacağını duyurdu.
El-Wakil, kor tutucunun santralin güvenlik sisteminin güçlendirilmesinde temel bir bileşen olduğunu vurguladı. Bu ekipmanın, Rusya’nın 3+ nesil reaktörlerine özgü bir güvenlik sistemine tabi olduğunu ve reaktör basamağının yanına konumlanarak santralin güvenliğini büyük ölçüde artırdığını belirtti. Bu ekipman, santralin güvenliği ve operasyonunun sürekliliğini sağlamak için yüksek nükleer güvenlik önlemlerinin dikkatle alındığını yansıtıyor. Wakil, konuya ilişkin yaptığı konuşmada: “4. ünite için reaktör kor tutucunun kurulması, Mısır’daki nükleer santral rüyasının gerçeğe dönüşmesinde önemli bir kilometre taşını daha ifade ediyor. El-Dabaa Nükleer Santrali’ndeki dört ünite için de kor tutucu montajının tamamlanması, Mısır ve Rus iş birliğinin başarılı bir sonucu” açıklamasında bulundu.
Bilgi Notu:
Rusya Devlet Nükleer Enerji Kurumu Rosatom’un Mühendislik Bölümü, nükleer endüstrisinin önde gelen şirketlerini bir araya getiren büyük çaplı bir organizasyon. Bu şirketler arasında Moskova’da bulunan Atomstroyexport A.Ş., Ortak Tasarım Enstitüsü Atomenergoproekt A.Ş. ve bu şirketlere bağlı olan inşaat organizasyonları yer alıyor. Mühendislik Bölümü, dünya çapında en fazla nükleer santral inşa eden ve aynı anda en fazla projeyi yöneten bölüm olma özelliğini taşıyor. Bölüm gelirlerinin yaklaşık %80’i yurtdışı projelerinden elde ediliyor. Mühendislik Bölümü, başta Rusya olmak üzere dünya çapındaki yüksek kapasiteli nükleer santrallerin inşasında faaliyet göstererek karmaşık mühendislik tesislerinin yönetimi için Multi D teknolojilerini geliştiriyor. Bölüm, Rusya nükleer endüstrisinin en modern teknolojilerine dayanıyor.
El-Dabaa Nükleer Santrali, Mısır’daki ilk nükleer santral olma özelliğini taşıyor. Mısır’ın Akdeniz kıyısında, Kahire’nin yaklaşık 300 km kuzey-batısındaki Matruh ilinde yer alan El-Dabaa Nükleer Santrali, her biri 1200 MW gücünde dört üniteye sahip olacak ve Rus VVER-1200 basınçlı su reaktörleri ile faaliyet gösterecek. El-Dabaa, tüm uluslararası güvenlik gereksinimlerini karşılayan III+ nesil tasarımına sahip bir santral olup, 11 Aralık 2017 tarihinde yürürlüğe giren sözleşme kapsamında inşa ediliyor. Sözleşme yükümlülükleri gereği, Rosatom yalnızca santrali inşa etmekle kalmayıp aynı zamanda santral ömrü boyunca nükleer yakıt temin edecek ve ilk on yıl boyunca santralin işletme ve bakım aşamalarında Mısırlı partnerlerine personel eğitimi konusunda yardımcı olacak. Buna ek olarak, ayrı bir anlaşma kapsamında, Rosatom özel depolama alanları inşa ederek harcanmış nükleer yakıtın depolanması için özel konteynerler temin edecek.
Kor tutucunun toplam ağırlığı 700 tonun üzerinde, gövde kısmının ağırlığı ise 155 ton olarak belirlendi.
Rusya, nükleer ile ilgilenen tüm ülkelerle iş birliğini aktif olarak geliştiriyor. Sayıları her yıl katlanan uluslararası projeler yürütüyor. Rosatom ve bağlı birimleri, bu çalışmalarda aktif olarak rol alıyor.