Tarsus Üniversitesi Yöneticileri Akkuyu NGS Sahasını Ziyaret Etti

AKKUYU NÜKLEER A.Ş., Akkuyu NGS’nin inşa edildiği bölgedeki üniversitelerle iş birliğini geliştiriyor
8 Mayıs 2025, Büyükeceli, Mersin, Türkiye. –Tarsus Üniversitesi yöneticilerinden oluşan heyet, Türkiye’nin ilk nükleer güç santrali olan ve Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom tarafından inşa edilen Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) sahasını ziyaret etti. Heyette, Üniversite Rektörü Prof. Ali Özen ile Rektör Yardımcısı Prof. Osman Murat Özkendir yer aldı.
Ziyaret kapsamında AKKUYU NÜKLEER A.Ş. yöneticileri ve uzmanları, Akkuyu NGS projesini ve şirketin temel faaliyet alanlarını tanıtan bir sunum yaparken, Tarsus Üniversitesi yöneticileri, uzman yetiştirme profilleri ve üniversitenin gelişim perspektifleri hakkında detaylı bilgi sundu.
Heyetler, Akkuyu NGS projesinde ihtiyaç duyulan uzmanların yetiştirilmesi konusunda etkileşimin sürdürülmesi ve olası işbirliklerinin değerlendirilmesi konusunda anlaşmaya varıldı. Genişletilmiş toplantıya Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkilileri de katıldı.
Ziyaretin iş odaklı bölümünün tamamlanmasının ardından konuklar, NGS işletme personelinin pratik eğitim ve mesleki ileri eğitim gördüğü eğitim merkezini ve santralin ana tesislerinin panoramik manzarasının izlenebildiği, deniz seviyesinden 200 metre yükseklikte bulunan seyir terasını ziyaret ettiler.
AKKUYU NÜKLEER A.Ş. Genel Müdürü Sergei Butckikh, bu tür ziyaretlerin bilimsel ve eğitim alanındaki işbirliğini güçlendirme açısından önemini vurgulayarak şunları söyledi: “Genç uzmanların yetiştirilmesi ve akademik çevrelerle ilişkilerin geliştirilmesi, Türkiye’de nükleer enerjinin sürdürülebilir gelişiminin en önemli yönlerinden biri. Akkuyu NGS’nin kadrosunda, reaktör, türbin ve diğer kilit ekipmanların yönetiminde yer alan yüksek vasıflı mühendislerin yanı sıra, makinistler, saha operatörleri, elektrikçiler gibi çok sayıda farklı teknik uzmanlık dalından temsilciler de görev yapacak. Bu tür uzmanların eğitimi, bölgesel üniversiteler ve mesleki teknik okullar temelinde organize edilebilir. Üniversite camiasının Türkiye’nin ilk nükleer güç santrali projesine olan ilgisine büyük önem veriyoruz ve üniversitelerle iş birliğinin eğitim ve bilim alanındaki ortak girişimlerin gelişimine ivme kazandıracağına eminiz.”

Bilgi notu:
Akkuyu NGS hakkında
Akkuyu NGS, Türkiye Cumhuriyeti’nde inşa edilen ilk nükleer güç santrali olma özelliğini taşıyor. Akkuyu NGS projesi, her biri 1200 MW kapasiteli Rus tasarımı 3+ Nesil VVER reaktörlere sahip dört güç ünitesinden oluşuyor. Akkuyu NGS’nin inşası, küresel nükleer endüstride Yap-Sahip Ol-İşlet modeli ile hayata geçirilen ilk proje olma niteliğini taşıyor.
Rusya, ilgili tüm ülkelerle bilimsel ve teknik iş birliğini geliştiriyor. Büyük yabancı enerji projelerinin hayata geçirilmesine devam eden Rosatom ve şirketleri bu çalışmalarda aktif rol alıyor.
Tarsus Üniversitesi Hakkında
Tarsus Üniversitesi, Türkiye’nin Mersin ilinin Tarsus ilçesinde bulunan bir devlet yükseköğretim kurumu. Ülkede yeni üniversitelerin kurulmasını öngören reform sonucunda 18 Mayıs 2018 tarihinde kuruldu. 2018 yılına kadar Tarsus’taki kampüs ve eğitim binalarında Mersin Üniversitesi’ne bağlı birimler bulunmaktaydı.
Tarsus Üniversitesi’nin yapısında 7 fakülte (Havacılık ve Uzay Bilimleri, İktisadi ve İdari Bilimler, İnsan ve Toplum Bilimleri, Mühendislik, Sağlık Bilimleri, Teknoloji, Uygulamalı Bilimler), 1 Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Tarsus Organize Sanayi Bölgesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu da dahil olmak üzere 3 Meslek Yüksekokulu bulunuyor. Tarsus Üniversitesi, uluslararası işbirliğini aktif olarak geliştiriyor, öğrenci değişim programlarına katılıyor ve küresel eğitim alanına entegre olmayı hedefliyor. 2025 yılı itibarıyla üniversitede 7 farklı ülkeden gelen yabancı uyruklu öğrenciler de dahil olmak üzere yaklaşık 5 bin öğrenci eğitim görüyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir