BÜYÜKŞEHİR’DEN ÇOCUKLARA MAHREMİYET VE SAVUNMA EĞİTİMİ
Türkiye’de çocuklara yönelik cinsel istismar ve ihmalin önüne geçmek amacıyla sürdürülen çalışmalara destek veren Mersin Büyükşehir Belediyesi, psikologlar eşliğinde verdiği “Mahremiyet Eğitimi” ile çocuklarda farkındalık oluşturuyor. Beden eğitimi öğretmenlerinin gerçekleştirdiği “Kişisel Savunma Eğitimi”nde ise olası bir saldırı karşısında çocukların korkmadan ve mağduriyet yaşamadan hasarı minimuma indirmeleri ve kendilerini savunabilmeleri amaçlanıyor. Eğitimlerden bugüne kadar yaklaşık 500 çocuk yararlandı. Pandemi nedeniyle alınan tedbirler kapsamında ara verilen eğitimler, hayatın normale dönmesiyle birlikte kaldığı yerden devam edecek.
Büyükşehir, kentin çocuklarına öz savunma ile özgüven aşılıyor
Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı’na bağlı Etkinlik ve Sanat Merkezi’nde her yaş grubundan çocuklara yönelik bir dizi faaliyet gerçekleştiriliyor. Hem bedensel hem ruhsal gelişimlerine destek olan faaliyetlerin yanında çocuklara öz savunma bilincinin aşılandığı etkinlikler de düzenleniyor. Bu kapsamda 4-7 yaş arası çocuklara verilen Mahremiyet Eğitimi ile 7 yaş üzeri çocuklara verilen Kişisel Savunma Eğitimi ailelerden takdir topluyor.
“Çocukların kendilerini koruyabilmeleri adına bir güvenlik zinciri oluşturuyoruz”
Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı bünyesinde hizmet veren Psikolog Buket Çankaya, Büyükşehir Belediyesi’nin ihmal ve istismar vakaları nedeniyle Mahremiyet Eğitimi’ne çok önem verdiğini ve amaçlarından ilkinin çocukların kendi bedensel sınırlarını ve özel bölgelerini bilmelerini sağlamak olduğunu söyledi. Çankaya, “Mahremiyet sınırlardan ibarettir ve sınırlar koruyucudur. Genel anlamıyla kendimizi güvende hissettirir. Bu bağlamda anne ve babaların çocuklarına mahremiyetle ilgili hem sözel hem de davranışsal olarak mesajlar vermesi gerekir. Bunların arasındaki tutarlılık çok önemli. Ailelerle genelde bu konularla ilgili görüşmeler yapıyoruz. Büyükşehir Belediyesi olarak iyi ve kötü dokunma arasındaki farkı, hissettirdiği duyguları herhangi bir problem ile karşı karşıya kaldıklarında çocukların neler yapmaları gerektiğini, bunu kimlerle paylaşabileceğini, bedensel dokunulmazlık haklarının olduğunu öğretiyoruz. Çocuklara hayır deme becerilerini öğreterek kendilerini koruyabilmeleri adına bir güvenlik zinciri oluşturuyoruz” dedi. Eğitime katılan çocuklara kendi bedensel sınırları öğretilirken, istemedikleri durumlarla karşılaştıklarında tepkilerini bağırarak gösterebilecekleri vurgulanıyor.
“Burada uzmanlar eşliğinde bu bilgilerin verilmesi çok güzel”
Kızını Mahremiyet Eğitimi’ne getiren Kaim Yıldız, “Kızımın kendi vücudunu tanıması açısından güzel bir etkinlik olduğunu düşünüyorum. Tabii ki aile olarak biz bazı şeyleri evde öğretiyoruz ama burada uzmanlar eşliğinde bu konularla ilgili bilgi alması çok güzel. Bence en büyük yatırımlardan biri insanlara yapılan yatırımdır. Böyle kursların olmasını ve sürmesini istiyoruz” diye konuştu.
Torununu Etkinlik ve Sanat Merkezi’nin tüm etkinliklerine getirdiğini dile getiren Nezahat Şahin, “Bütün ailelere çağrım çocuklarını getirsinler. Öyle bir çağda yaşıyoruz ki çocuğun kendini koruması lazım. Bütün ailelere tavsiye ediyorum” ifadelerine yer verdi.
“Bu kentin çocuklarına her yaşta öz savunmayı öğretmeye çalışıyoruz”
Kişisel Savunma Eğitimi veren beden eğitimi ve spor öğretmeni ve aynı zamanda Etkinlik ve Sanat Merkezi yöneticisi Alev Karimi, şunları söyledi:
“Şiddete hayır diyoruz ancak sokaklarda sürekli tehlike altında yaşıyoruz. Nereden nasıl bir taciz geleceğini bilmeden tetikte geçen yaşamımızda bize en gerekli şey ise kendimizi savunmamız için gereken bir eğitim. Biz bunları öğretmeye çalışıyoruz. Kullandığımız tekniklerle ise saldırgan ne kadar iri veya güçlü olursa olsun hassas noktaları bilerek saldırganı etkisiz hale getirebiliriz. Savunma dersinde hazırlıklı olma, fiziksel kondisyon, özgüven gibi önemli prensipler üzerine yoğunlaşıyoruz. Bu kazanımları da boks, tekvando gibi teknikleri kullanarak öğretmeye çalışıyoruz. Burada kendini savunmayı öğretiyoruz. Atatürk’ün de söylediği gibi kendi kendilerinin kahramanı olmalarını öğretmeye çalışıyorum. Bu kentin çocuklarına her yaşta öz savunmayı öğretmeye çalışıyoruz.”
“Özgüvenim daha çok arttı”
11 yaşındaki Dila Gülbeyaz, uzun zamandır Kişisel Savunma Eğitimi’ne geldiğini söyleyerek, “Kişisel Savunma Eğitimi güzel bir eğitim. Özgüvenim daha çok arttı. Fiziksel aktivite olarak çok iyi bir spor. Derslerimi de olumlu etkiledi. Bana sporu sevdirdi açıkçası. Burada eğitim sırasında bize gardları öğretiyorlar, gardımızı nasıl tutmalıyız gibi kişisel savunma eğitimi veriyorlar” dedi.
“Kişisel savunma kavga etmek değildir, sadece kendini savunmayı öğrenmektir”
13 yaşındaki Sarp Efe Şener de eğitimden memnun kaldığını belirterek, “Burada çok güzel şeyler öğrendik. Yeri geldi güldük yeri geldi eğlendik, bize çok şey kattı. Dediğim gibi kendimi savunmayı öğrendim, özgüvenim de daha çok arttı. Artık kendimi başkalarına karşı savunabilirim. Kesinlikle kavga etmek istemem. Kişisel savunma kavga etmek değildir sadece kendini savunmayı öğrenmektir” ifadelerine yer verdi.
“Kız çocuklarının kendini savunması çok önemli”
Kişisel Savunma Eğitimi’ni çok yararlı bulan annelerden 38 yaşındaki Fatma Gülbeyaz, “Kızım burada kendini savunmasını öğreniyor. Siz de bilirsiniz ki bu zamanda kız çocuklarının kendini savunması çok önemli. Alev hocanın eşliğinde kızım kendini savunmayı öğreniyor. Kendini savunmayı eğitimle birlikte alması bizim için çok önemli, rastgele yapmıyoruz bu işi eğitimle olsun istiyoruz” dedi.