YENİCE YAŞAR BAYBOĞAN KADIN ATÖLYESİ KURSİYERLERİ ‘KIRKYAMA ÇOCUK YORGANI’ SERGİSİ AÇTI
Büyükşehir Belediyesi’nin Yenice Yaşar Bayboğan Kadın Atölyesi’nde Kırkyama Kursu’na giden kadınlar ‘Kırkyama Çocuk Yorganı Sergisi’ açtı. Trafik Park Kadın ve Çocuk Atölyesi’nde kurulan sergiyi gezen vatandaşlar aynı zamanda kurs öğretmeni ve kursiyerlerle birlikte workshopa da katılım sağladı.
Sabır ve emeğin bir araya geldiği kursta kırkyama işini öğrenen kadınlar hem yogan, yastık çanta gibi ürünlerin satışını yapıyor hem de sosyalleşiyor. Büyükşehir’in sunduğu imkan ile sergi açan kadınlar ürünlerini görünür kılarak, satış yapma imkanı buldu. Yakın zamanda ünlü bir mağazadan sipariş alan kursiyerler ekonomik kazanç elde etmenin mutluluğunu yaşıyor.
Mersin Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Kadın Atölyelerinden el emeği göz nuru ürünler çıkıyor. Yenice Yaşar Bayboğan Kadın Atölyesi’nde Kırkyama Kursu’na giden kadınlar ‘Kırkyama Çocuk Yorganı Sergisi’ açtı. Trafik Park Kadın ve Çocuk Atölyesi’nde kurulan sergiyi gezen vatandaşlar aynı zamanda kurs öğretmeni ve kursiyerlerle birlikte workshopa da katılım sağladı.
El emeği göz nuru sergi
Yenice Yaşar Bayboğan Kadın Atölyesi’nde hafta içi her gün saat 08.00-17.00 arası Kırkyama Kursu veriliyor. Sabah ve öğlen grubu olmak üzere toplam 40 kursiyerin yer aldığı kursta birbirinden güzel el emeği ürünler çıkıyor. Sabır ve emeğin bir araya geldiği kursta kırkyama işini öğrenen kadınlar hem diktikleri yogan, yastık çanta gibi ürünlerin satışını yapıyor hem de terapi gibi nitelendirdikleri kursta güzel anılar biriktirerek sosyalleşiyor. Büyükşehir’in sunduğu imkan ile sergi açan kadınlar ürünlerini görünür kılarak, satış yapma imkanı buldu. Yakın zamanda ünlü bir mağazadan sipariş alan kursiyerler ekonomik kazanç elde etmenin mutluluğunu yaşıyor.
Kuru: “Kırkyama emek ve sabır işidir”
Yenice Yaşar Bayboğan Kadın Atölyesi’nde Kırkyama Öğretmeni Fatma Kuru, 4 yıldır kursiyerlere kırkyama, iğne oyası, patchwork, ev tekstili gibi birçok alanda eğitimler verdiğini belirterek, “Kumaşlarıyla kombinliyorlar, satıyorlar. Şu an 40 sipariş aldılar. Onları yetiştirmeye çalışıyorlar. Sergilere gidiyoruz. Çok büyük ilgiyle karşılaşıyoruz. Kırkyama emek ve sabır işidir. Kırkyama, küçücük parçaları bir araya gelip sabrın ortaya döküldüğü bir şeydir” dedi.
“Çok ünlü bir mağazadan talep aldık”
Sergideki ödüllü işleri anlatan Kuru, “Bir tane Mersin il birincisi çocuk yorganımız var. Bir tane Kültür Bakanlığı sanat ödülü almış bir ürünümüz var. Bir de Kültür Bakanlığı onur belgesi almış bir ürünümüz var. Bunlar hem Mersin’in iğne oyasını hem kırkyamayı hem basit iğne nakışlarını birleştirerek ortaya çıkardığımız ürünler” dedi. Sergide satış da yapıldığını aktaran Kuru aynı zamanda dışarıdan da sipariş almaya devam ettiklerini anlatarak, “Bir ressamımızın aracılığıyla çok ünlü bir mağazadan talep aldık, oraya çalışıyoruz. Bu sayede öğrencilerimiz ekonomik özgürlüğüne kavuşmuş oluyor. Aile bütçesine de katkı sağlamış oluyorlar”
Uğur: “Yaptığımız işlerle ailemize ekonomik olarak katkıda bulunuyoruz”
Yaklaşık 4 yıldır Yenice Yaşar Bayboğan Kadın Atölyesi’nde Kırkyama kursuna gittiğini söyleyen Serin Uğur, kanser tedavisi gördüğünü ve kursun kendisine terapi gibi geldiğini anlattı. Uğur, “Çok rahatlıyorum. Güzel şeyler çıkarıyoruz. Torunlara bir şeyler yapıyoruz. Yorgan, battaniye yaptık el emeği göz nuru. Bu yüzden Vahap Başkanımıza çok teşekkür ediyorum. Artı bir psikolog ihtiyacı hissetmeden el işi nakışlarla gidermeye çalışıyoruz. Gezilerimiz, sosyal faaliyetlerimiz oluyor, sergilerimiz oluyor. Bu bize inanılmaz iyi geliyor. Hocamız ve arkadaş ortamımız çok iyi. Kursumuzdan çok memnunuz” dedi.
Yapılan sergilerle ürünlerinin görünür olmasından dolayı çok mutlu olduklarını ifade eden Uğur, “Vatandaş gelip beğendiği, sorduğu zaman onun verdiği mutluluk ayrı bir şey zaten. Bu yaptığımız işlerle ailemize ekonomik olarak katkıda bulunuyoruz. Bu bize ayrı bir haz veriyor. Hem para kazanmış oluyoruz hem de sosyal yönde kendimizi geliştirmiş oluyoruz” dedi.
Azimet: “4 yıldır çok güzel sergiler yapıyoruz”
Uzun yıllardır kırkyama işi yaptığını anlatan kursiyer Mehtap Azimet, “Boş zamanlarımı değerlendiriyorum. Evime maddi olarak yardımda bulunuyorum. İstediğimiz her şeyi yapabiliyoruz. Aklınıza gelebilecek her türlü kumaşı değerlendiriyorum. Yorgan, yastık, çanta dikiyoruz. Belediye Başkanımıza teşekkür ediyoruz, bize bu imkanları sağladılar. 4 yıldır çok güzel sergiler yapıyoruz. Bunlardan geri dönüşler oluyor. Buradan da satabiliyoruz. Terapi kısmı ayrı bir şey. Hep beraberiz, güzel arkadaşlıklarımız, güzel anılarımız var” diye konuştu.
Tükkan: “Kadınlar olarak güçlenmemiz güzel, destek bulmamız daha da güzel”
Büyükşehir Belediyesi’nin Etkinlik ve Sanat Merkezi’ndeki farklı birçok kursa katıldığını, sergileri ve etkinlikleri beğeniyle takip ettiğini anlatan vatandaşlardan Servet Türkkan, “El emeği göz nuru derler ya bir de sabrı da içine eklemişler, harika ürünler çıkmış. Ödüllü ürünler var. Belediyemiz bu işe gerçekten çok önem veriyor. Belediye Başkanımızın eşi Meral Hanım da bu konuda çok duyarlı. Kadınlar emeklerini hem sosyalleşme adına hem zamanlarını değerlendirme adına hem de böyle güzel işler çıkarıp üretkenlik adına harika şeyler yapıyorlar. Kadınlar olarak güçlenmemiz güzel, destek bulmamız daha da güzel” ifadelerini kullandı.
Çetin: “Belediye’de çok güzel şeyler yapılıyor”
Sergiyi gezdikten sonra workshopa da katıldığını anlatan Kevser Çetin, “Çok beğendim. Hocamız detaylı bir şekilde anlattı. Bence bütün ev hanımları ya da çalışan kadınlar olsun hem sosyalleşmek hem stres atmak için katılmaları güzel olur. Belediyede çok güzel şeyler yapılıyor. Kırkyama kursu cazip geldi. Evde makine olup olmaması çok önemli değil. Bu çok büyük bir avantaj” dedi.
Büyükşehir’in kadın ve çocuklar için çok güzel etkinlikler yaptığını söyleyen Çetin, “Başkanımızı bu konuda gerçekten çok tebrik ediyorum, çok saygı duyuyorum. Belediyecilikte son zamanlarda bence en güzel şeyler bunlar”
Sergiyi gezen Nilgün Akıngiray ise “Çok beğendim. Kırkyama yapmışlar. Hepsi birbirinden güzel, ellerine sağlık” dedi. Kırkyama öğrenmek istediğini sözlerine ekleyen Akıngiray, “Çok kursa gittim. El becerim de çoktur. Daha değişik şeyler öğrenmek istiyorum” diye konuştu.