ENERJİ KÜMESİ DAYANIŞMASI
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) tarafından Ekonomi Bakanlığı’na sunulan Mersin Endüstri Sinerjisi – Enerji Sanayisi için Kümelenme Projesi’nin kabulü ile beraber hazırlıkları başladı
Mersin’de faaliyet gösteren sanayiciler Mersin Endüstri Sinerjisi – Enerji Sanayisi Kümesi hazırlıklar etrafında toplandı. Proje bitiminde küme üyelerinin birbirinin rakibi değil, tamamlayıcısı konumuna getirilip, oluşacak güç birliği ile Mersin sanayisinin yurtiçi ve yurtdışındaki büyük enerji yatırımlarından, ihalelerinden daha çok faydalanma düşünülüyor.
MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut başkanlığında gerçekleşen toplantıda 18 firma ve ODS Danışmanlık yetkilileri ile bir araya geldi.
Aşut, Proje kapsamında öncelikle katılımcı firmalarda ihtiyaç analizi yapılacağı, hedef, analiz neticesinde eksikleri tespit edilip firmaların kendilerini geliştirmelerini sağlatılacağını kaydederek sırada projede yer alan firmalar arasındaki işbirliklerini artırarak katma değeri yüksek ürünler üretilmesini sağlayıp istihdamı da artırıp, sürdürülebilir ihracatı yakalayacağını belirtti.
“KAPIMIZ HERKESE AÇIK”
Ekonomi Bakanlığı’nın desteklediği bu önemli projeye değinen Aşut: “İlk etapta 18 firmanın müracaat ettiğini ancak bugün çok sayıda firmadan bu kümede yer almak için talep geldi. Talep eden her firmanın şu anda bu küme içerisinde yer alabilecekler. Yola çıktığımızda cımbızla çeker gibi firma ararken bugün tüm firmaların bu kümede yer almak istemesi bir değer ortaya koyduğumuzu gösteriyor. Kapımız herkese açık” çağrısında bulundu.
“7 KİŞİLİK EKİPLE HİZMET VERECEĞİZ”
Katılan her firma çalışmasını bir adım ileri taşıyabileceğini kaydeden ODS Danışmanlık Ortağı Onur Seçkin ise Kümelenme çalışmasında firmalara yol göstereceğini belirtti. Seçkin “Mersin’e aralarında fizik mühendisinden uluslararası ilişkiler uzmanına kadar geniş bir portföyde çalışmaları yürütebilecek 7 kişilik ekiple hizmet vereceğiz. Kümelenme, aynı ya da benzer iş kolunda faaliyet gösteren, coğrafi olarak yakın, birbiri ile işbirliği ve rekabet halinde olan işletmelerin, yan sanayilerin, hizmet tedarik edenlerin, kamu kurumları ve STK’ların bir arada çalıştıkları ve günümüzde yaygın olarak kullanılmaya başlanan bir model.”
“ORTAK HAREKET EDİLEREK ORTAK İŞLER ALINABİLİR”
Gün gelecek devletle de çalışabileceğini vurgulayan Seçkin: “Kümelere birlikte hareket edilmesinden doğan güç nedeniyle yurtiçinde de yurtdışında da ayrı bir itibar gösteriliyor. Yeri gelecek mevzuat değişimleri talep edebileceksiniz. Kümede büyük ölçekli firmalar da küçük ölçekli firmalar da yer alacak. Katılım gösteren firmaların tümü bu çalışma sonunda mutlaka çalışmalarını bir adım ileri taşıyacaktır. Hiç ihracat yapmayan ihracata adım atabilir, ara sıra ihracat yapan firmanın sürdürülebilir ihracatı sağlanabilir. Düzenli ihracat yapan firmalar ise bu sayede yeni pazarlara yönelebilir. Ya da güçler birleştirilip ortak hareket edilerek ortak işler alınabilir.” ifadelerini kullandı.
“DESTEK ORANININ İSE YÜZDE 75 OLACAK”
Seçkin, son konuşmalarını şöyle özetledi: “Tüm firmaları bire bir ziyaret edip önce firma bazında kurumsal yapının güçlendirilmesi adına gereken ihtiyaçları tespit olacak, ortak ay devam edecek projede, eğitim desteği, ticari heyet yürütülmesi destekleri sağlanacak bu başlıklarda devletin destek oranının ise yüzde 75 olacak. Firmaların talep etmesi, kendisini daha fazla geliştirmek istemesi halinde proje sonunda bireysel danışmanlık desteği de alabiliyor. Bireysel danışmanlık destek oranının ise yüzde 70 ve 50 bin dolara kadar destek veriliyor. İhtiyaç analizi yapılırken firmaların doğru bilgiler vermesi büyük önem taşıyor. Doğru yönlendirilirsek doğru reçete çıkarıp eksikleri giderebiliriz. Burada yapılacak analizlerin sonunda ortaya konulacak raporla yol haritası çizilecek. Bu harita ile ihtiyaçları karşılamak adına hangi eğitimlerin verilmesi gerektiği belirlenecek, hangi uluslararası fuarlara katılımın fayda getireceği saptanacak, alım heyeti çalışmaları ile ikili işbirliği kurma çalışmaları yürütülecek